Treceți la conținutul principal

CONSECINŢELE FUNCŢIONALE ALE ARITMIILOR

 Aritmiile, îndeosebi cele susţinute sau recidivante, pot determina tulburări funcţionale condiţionate de scăderea debitului cardiac. Scăderea acestuia este manifestă la frecvenţe mai mari de 160 sau mai mici de 40 apărând deci atât în tahi-, cât şi în bradiaritmii. în prezenţa unei cardiopatii organice sau în caz de afectări ale circulaţiilor regionale limitele de toleranţă se reduc la 100, respectiv 50/min. în tahiaritmii, debitul cardiac se reduce prin micşorarea debitului sistolic (scurtarea diastolei), iar în bradiaritmii prin scăderea frecvenţei (debitul sistolic fiind crescut).
Pierderea funcţiei mecanice atriale ca in fibrilaţia atrială (FA) este semnificativă în condiţiile frecvenţei ventriculare ridicate, îndeosebi dacă există, un obstacol mecanic la umplerea VS (stenoză mitraiă) sau sunt alterate proprietăţile diastolice ale acestuia (cardiomiopatie hipertrofică sau restrictivă, HVS etc.). Pierderea sincronizării atrio-ventriculare în disociaţiile AV poate juca un rol accesoriu. La acelaşi grad de tahicardie (sau bradicardie) scăderea debitului cardiac va fi mai marcată dacă există о leziune valvulară stenozată (mitraiă, aortică, pulmonară), disfuncţie sau insuficienţă ventriculară. Scăderea debitului cardiac în funcţie de grad şi de rapiditatea instalării sale va determina: - Sincopă sau presincopă cardio-vasculară aritmică: este mai ales cazul în tahicardia şi fibrilaţia ventriculară (FV) îndeosebi în infarctul de miocard acut, dar şi la coronarieni cronici, sindromul Adams-Stokes din BAV, torsadele de vârfuri, flutter atrial cu răspuns ventricular 1/1, FA cu răspuns foarte frecvent din sindromul WPW, tahicardia paroxistică supraventriculară. Uneori episoadele tahicardice alternează cu bradicardia excesivă putând. deopotrivă, determina sincope ca în sindromul sinusului bolnav (sindromul bradi-tahi) sau B A V gr. Ill cu episoade de torsade de vârfuri. - Hipotensiunea marcată şi şocul pot surveni în tahicardia ventriculară susţinută, tahiaritmii supraventriculare, mai ales FA în infarctul miocardic acut dar şi la valvulari etc.
- Insuficienţă ventriculară siăngă sau cardiacă globală sunt declanşatc şi întreţinute adeseori de FA sau flutterul atrial cu ritm frecvent (coronarieni, valvulopatii mitrale). Reducerea debitului cardiac în tahiaritmii împreunâ cu creşterea consumului de 0 2 miocardic (consumul de 0 , pe sistolă este relativ constant), scăderea perfuziei coronariene prin scurtarea diastolei pot determina apariţia manifestărilor de insuficienţă coronariană, îndeosebi în prezenţa aterosclerozei coronariene, tradusă prin modificări ECG, dureri anginoase de repaus, destabilizarea angorului sau chiar infarct miocardic. Alterările metabolismului miocardic pot induce la rândul lor aritmii ventriculare severe.
Este semnalată în ultimul timp о adevărată cardiomiopatie dîsritmică, cu dilataţie cardiacă reversibilă prin corectarea aritmiei. Starea circulaţiilor regionale este, de asemenea, foarte importantă. Reducerea debitului cerebral (20—25%) este mai prost tolerată în cazul aterosclerozei cerebrale. Sincopele sunt mai frecvente la bâtrâni ca şi vertijul şi fenomenele neurologice de focar. în prezenţa unei reduceri a funcţiei renale aritmiile pot precipita insuficienţă renală acută sau agrava pe cea cronică prin reducerea debitului renal.
Debitul renal scade chiar mai mult decât cel cardiac, ca urmare a vasoconstricţiei. Uneori aritmiile pot precipita infarctul intestinal sau ischemia acută a membrelor în condiţiile aterosclerozei acestor teritorii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

REINTRAREA

Este un mecanism general de producere a aritmiilor cardiace care rezultă dintr-o anomalie de propagare a unui impuls, care determină răspunsurile repetitive. Reintrarea poate rezultă din două mecanisme: mişcarea circulară şi rejlectarea.  Primul dintre acestea este cu mult mai important. Mişcarea circulară. Apariţia remtrării este condiţionată de preexistentă unor condiţii fiziologice precise. Prima este existenţa unui circuit de reintrare - izolat anatomic sau functional - de restul miocardului. Acesta poate fi împărţit schematic într-o ansă aferentă şi una eferentă. Dacă ne imaginăm un inel tăiat dintr-o meduză sau dintr-un ventricul de broască ţestoasă şi-1 stimulăm într-un punct oarecare, stimulul se propagă, în sensuri diferite, orar şi antiorar, prin cele două anse. Propagarea ambilor stimuli se opreşte la jumătatea inelului, fiecare fiind oprit de perioada refractară determinată de celălalt.  Dacă printr-o intervenţie chimică sau fizică se modifică proprietăţile locale ale

PARASISTOLIA

PARASISTOLIA în această condiţie inima este condusă concomitent şi pe lungă duratl de doi centri: primul este de obicei pacemakerul smusal, iar al doilea central parasistolic. Acesta, deşi are un ritm propriu mai lent, nu este descărcat de impulsul sinusal propagat deoarece este apărat printr-un „bloc de intrare". Activitatea sa continuă permanent dar excită miocardul în întregime numai când îl găseşte pomit în stare excitabilă. Aspectul ECG este de extrasistole cu cuplaj variabil. Caracteristic, cel mai scurt interval între două extra (para)si stole este divizorul comun al tuturor intervaleior interparasistohce. Uneori în jurul centrului parasistolic există şi un bloc intermitent „de ieşire“, în consecinţă unele parasistole nu apar la locul aşteptat.

AUTOMATISMUL NORMAL

Automatismul normal constă în caracteristica unică a inimii de a-şi autogenera excitaţia. Celulele care au această proprietate - numite celule pacemaker - sunt situate în diverse regiuni ale ţesutului specific. Particularitatea lor fiziologică esenţială este depolarizarea diastolică spontană sau de faza a 4-a. în timpul acestei faze se acumulează în interiorul celulei sarcini pozitive. iar in exteriorul membranei sarcini negative. Când potenţialul de membrană atinge potenţialul-prag (circa -50 mV), se declanşează excitaţia celulei, adică depolarizarea rapidă de fază 0. Caracteristic celulelor pacemaker este existenţa unui mic curent spre interior numit Ip realizat de trecerea Na" printr-un canal cationic relativ nespecific, canal activat de însăşi polarizarea celulelor pacemaker. în condiţii normale nodul sinusal este pacemaker-ul dominant, având cea mai ridicată frecvenţă proprie de descărcare. Prin stimuli propagaţi, acesm depolarizeâză pacemaJcer-ii subsidiari şi de fapt între